Gagi

Emir Kusturica..!

Emir Kusturica..!

Emir Kusturica je srpski reditelj rođen 1954. godine u Sarajevu. Za svoje kratke filmove nagrađivan još u srednjoj školi. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu (FAMU). Njegov studentski film, "Gernika" snimljen prema noveli Antonija Isakovića, pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Tokom studija režirao je i dva kratka filma: "Jedan deo istine" i "Jesen".
Po završetku studija Kusturica se vraća u zemlju gdje započinje profesionalnu karijeru na Televiziji Sarajevo. Njegov prvi film "Nevjeste dolaze", izazvao je dosta kontroverzi, a potom bio i zabranjen zbog "eksplicitnog bavljenja seksualnim tabuima". Više sreće je imao sa narednim televizijskim filmom "Bife Titanik" zasnovanom na priči nobelovca Ive Andrića, za koji je osvojio nagradu za režiju na nacionalnom Televizijskom festivalu u Portorožu.
U dugometražnoj igranoj produkciji debitovao je filmom "Sjećas li se Dolly Bell?", nastalom po scenariju Abdulaha Sidrana, 1981. godine. Za ovaj film Emir Kusturica je nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolji debitantski film i nagradama FIPRECI, AGIS i CIDLAC na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli 1981. godine. Svoj talenat pokazao je i u slijedećem filmu "Otac na službenom putu" (1985), koji je radio sa istim scenaristom. Ovo ostvarenje Kusturici donosi Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu i nominaciju za nagradu Američke filmske akademije "Oskar" za najbolji film sa neengleskog govornog područija.
Nagrađivan je i na domaćim festivalima: na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, nagraden je Zlatnom arenom za režiju i nagradom Jelen (1985) a međunarodna kritika dodijelila mu je Grand prix za najbolji film 1985. Godine 1989. Emir Kusturica je, ponovo na Filmskom festivalu u Kanu, nagrađen za režiju filma "Dom za vešanje" i specijalnom nagradom Roberto Roselini.
Emir Kusturica je predavao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Po odlasku iz BiH predaje na Univerzitetu "Kolumbija" u Njujorku. Jedan od njegovih američkih studenata, Dejvid Etkins (David Atkins), pokazao mu je scenario iz kojeg je nastao Kusturicin prvi film na engleskom jeziku, "Arizona Dream" (1993), sa Fej Danavej, Dzonijem Depom i Dzerijem Luisom u glavnim ulogama. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom i Posebnom nagradom zirija na Filmskom festivalu u Berlinu 1993. godine.
Naredni film, "Underground" (1995), donio je Emiru Kusturici drugu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu. Kusturica je ko-scenarista filma "Strategija svrake" (1987), koji je rezirao Zlatko Lavanić. Dobitnik je brojnih društvenih priznanja (Nagrade AVNOJ-a za 1989. godinu).
U grupi "Zabranjeno pušenje" jedno vreme je svirao bas gitaru a sada kao gitarista zajedno nastupa sa EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA. Bavi se i pisanjem.

Filmografija
Kratki film:
Gernika (1978)
TV film:
Nevjeste dolaze (1979)
Bife Titanik (1980)
Dugometražni filmovi:
Sjećaš li se Dolly Bell (1981)
Otac na službenom putu (1985)
Dom za vešanje (1988)
Arizona Dream (1993)
Underground (Podzemlje) (1995)
Crna mačka, beli mačor (1998)
Život je čudo (2004)

Nagrade
STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL U KARLOVIM VARIMA
1978- Najbolji kratki film Guernica
VENECIJANSKI FILMSKI FESTIVAL
1981- Najbolji film Sječaš li se Dolly Bell?
KANSKI FILMSKI FESTIVAL
1985- Najbolji film Otac na službenom putu
1989- Najbolja režija Dom za vješanje
1995- Najbolji film Podzemlje (Underground)
BERLINSKI FILMSKI FESTIVAL
1993- Najbolji film Arizona Dream i druge.

by BRAJKO ZEBEC @ 2006-01-07

Anegdota sa Kusturicom potkraj 80-tih godina: U jednoj kultnoj kafani u blizini sarajevske druge gimnazije sjedi Kusta (ma nisam ni primjetio da je tu) u basti sa drustvom za dva spojen stola stola, za susjednim stolovima sjedimo mi ucenici pomenute gimnazije "na luftanju". Neko od nas, neznam vise ko je to bio, dobaci: Kusta supak! A iza jednog od spojenih stolova pomalja se masna kosa i brutalni polged najgoreg jalijasa sa Gorice (Kusta licno) i kaze: "Da ja nekome ne jebem mater ovdje". Mi svi tajac, glupo ti pravo, a osjecas se ko djecacic. Eto takav je kusta bio i osto. Tad sam ga se gotovo plasio, a danas ga postujem ko covjeka koji stoji iza svog stila zivota. I gdje bio i ma sta radio, bio musliman, budist ili ortodox Kusta ce ostati pravi izdanak sarajevskog asfalta.
by Jopa @ 2006-03-22